Μπακλαβάς: Το αστέρι των Χριστουγέννων

Συνταγή για μπακλαβά από το Aenaon Studios

Μήπως ψάχνετε ακόμα να βρείτε το αστέρι των Χριστουγέννων ; Θα σας δώσουμε σήμερα μια διαφορετική πρόταση για να δείτε το δικό σας αστέρι ,ένα αστέρι που θα… γλυκάνει το δρόμο σας.

Παραδοσιακά στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαίτερα στην Ιστιαία το Χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι ο μπακλαβάς.

Αυτό ίσως έχει σχέση με την μεγάλη παραγωγή καρυδιών στην ευρύτερη περιοχή ,επίσης γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Β.Εύβοια έφεραν συνταγές ,σαν κι αυτή που ακολουθεί ,στις αποσκευές τους και με τα χρόνια έγιναν ντόπια παράδοση.

Υλικά

  • 1,5 κιλό φύλλο κρούστας
  • 800 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο λιωμένο

Για τη γέμιση

1,5 κιλό καρύδια καθαρισμένα (ή αμύγδαλα ή μαζί καρύδια και αμύγδαλα )χοντροκομμένα

1,5κούπα φρυγανιά τριμμένη

3/4κούπας ζάχαρη

Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα τριμμένη

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

Χυμό 2 λεμονιών

Κανέλα ξύλο και γαρίφαλο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και ετοιμάζουμε ένα στρογγυλό ταψί φούρνου .Στρώνουμε έξι φύλλα κρούστας ,καλύπτοντας μόνο τον πάτο του .Κόβουμε ότι φύλλο περισσεύει πάνω από το κυκλικό σχήμα του πάτου του ταψιού μας. Συνεχίζουμε βάζοντας γέμιση και φύλλο εναλλάξ (όπως στο βίντεο ) περίπου μια καλή χούφτα γέμιση ανά στρώση. Στις πρώτες στρώσεις βάζουμε γέμιση έως την άκρη , γυρίζουμε τις γωνιές του φύλλου καλύπτοντας και πάλι με γέμιση.Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να καταναλώσουμε τη μισή γέμιση.Σε κάθε στρώση πιέζουμε ελαφρά το φύλλο με τη γέμιση και προσέχουμε να γεμίζουμε και τα περιφερειακά σημεία του ταψιού.Στη συνέχεια βάζουμε φύλλο και γέμιση αλλά τώρα κόβουμε τα φύλλα στο σχήμα του πάτου ,χωρίς να τα διπλώνουμε.Μόλις τελειώσουμε με τη γέμιση ,έχουμε προβλέψει να έχουμε 6 τελευταία φύλλα για το πάνω μέρος του μπακλαβά μας,τα οποία τα στρώνουμε και τα κόβουμε περιφερειακά στο ταψί μας.

Στη συνέχεια περνάμε στη τελετουργία του κοψίματος .Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να βγεί το σχήμα του αστεριού .Βρίσκουμε το κέντρο του ταψιού μας και σχηματίζουμε κόβοντας ένα σταυρό,στη συνέχεια διχοτομούμε κάθε ορθή γωνία και κόβουμε ευθείες παράλληλες στη διχοτόμο ,και παράλληλες στο πιο κοντινό άξονα του σταυρού σχηματίζοντας ένα αστέρι.Σε κάθε κομμάτι που κόβουμε βάζουμε στο κέντρο του και ένα γαρίφαλο ώστε να συγκρατούν τα φύλλα που κόβουμε. Έχουμε βάλει το βούτυρο να λιώσει μέχρι να κάψει και όταν έχουμε τελειώσει το κόψιμό μας, περιχύνουμε με μια κουτάλα σούπας όλο το βούτυρο,στην επιφάνεια του γλυκού μας προσέχοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 οC. Μόλις βάλουμε το ταψί ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 150οC. Ψήνουμε για μία ώρα και τριάντα λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς μας .Το περιχύνουμε στον καυτό μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο.

Δείτε ακόμη μια συνταγή από την Βόρεια Εύβοια: Τηγανοκουλούρες Ιστιαίας

Share

Aenaon Studio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *