Τηγανοκουλούρες Ιστιαίας – Συνταγή από Βόρεια Εύβοια

Τηγανοκουλούρες Ιστιαίας – Συνταγή από Βόρεια Εύβοια

Ένα παραδοσιακό πιάτο της Βόρειας Εύβοιας είναι οι τηγανοκουλούρες. Η συνταγή απλή και γρήγορη.

Θα χρειαστείτε: Ζυμάρι με μαγιά, φέτα, λάδι

Τα υλικά της γέμισης  μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις και τη δίαιτά σας.

Ας ξεκινήσουμε από το ζυμάρι το οποίο ενναλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε και έτοιμο από το φούρνο της γειτονιάς σας. Για εσάς που θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ζυμάρι η αναλογία είναι η παρακάτω.

Τηγανοκουλούρες: Υλικά για ζυμάρι

1/2 κιλού αλεύρι σταρένιο σκληρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Λίγο ξύδι

1,5 ποτήρια χλιαρό νερό

 

Τηγανοκουλούρες: Υλικά για γέμιση

1/2 κιλού Φέτα

1/2 κούπα ελιές κομμένες χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)

50 γρ λάδι & 50 γρ λάδι για το τηγάνισμα

Στην γέμιση εκτός από ελιές μπορείτε να βάλετε ρίγανη, λιαστή  ντομάτα, μπέικον και ότι σας αρέσει .

Για να ετοιμάσουμε το ζυμάρι μας, διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και περιμένουμε 10 λεπτά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ,τη ζάχαρη ,το αλάτι, τη διαλυμένη μαγιά και το ξύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε . Όταν η μπάλα μας ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης το ζυμάρι μας είναι έτοιμο.

Το ζυμώνουμε στον πάγκο για αλλά δέκα λεπτά έπειτα το σκεπάζουμε για 40 λεπτά. Το χωρίζουμε σε έξι μέρη σαν μπαλίτσες και τις πιέζουμε να πλατύνουν ώστε να μπορούμε να βάλουμε τα υλικά της γέμισης στο κέντρο.

Κόβουμε τη φέτα σε κομμάτια και την τοποθετούμε στο κέντρο του ζυμαριού, βάζουμε κι από 1-2 ελιές, τραβάμε τις άκρες να κλείσουν πάνω από τη γέμιση. Στη συνέχεια πατάμε ελαφρά με τα δάκτυλα να απλωθεί πάλι το γεμάτο τώρα ζυμάρι μας.

Δείτε στο παρακάτω video πως κάνουμε την γεμίζουμε τις τηγανοκουλούρες με τυρί φέτα και ελιές και πως τις τηγανίζουμε.

Ευχαριστούμε την κα Φιλίτσα από την Ιστιαία Ευβοίας για τις πολύτιμες συμβουλές που μας έδωσε καθώς και για την φιλοξενία στην κουζίνα της. <3


Με τη βοήθεια ενός πλάστη ,το απλώνουμε περισσότερο και του δίνουμε το τελικό σχήμα. Προτείνουμε ένα σχήμα που θα σας βολεύει στο τηγάνι σας. Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος τρυπάμε την τηγανοκουλούρα.

Καλή σας όρεξη.

Δείτε ακόμα μια συνταγή από την Βόρεια Εύβοια: Μπακλαβάς το αστέρι των Χριστουγέννων

Share

Aenaon Studio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *