Παραδοσιακοί φούρνοι στην Ιστιαία

Παραδοσιακοί φούρνοι στην Ιστιαία

Την περίοδο των διακοπών μας που οι ρυθμοί πέφτουν, έχουμε τον χρόνο να αξιολογήσουμε, και συνήθως σε όποιο τόπο και να βρισκόμαστε,ψάχνουμε το γνήσιο και αυθεντικό. Με αυτές τις σκέψεις, σας παρουσιάζουμε τους τρεις παραδοσιακούς φούρνους ψωμιού, που υπάρχουν ακόμη στην Ιστιαία, και το καύσιμό τους είναι τα ξύλα. Οι τρεις φούρνοι ανάβουν τα τελευταία περίπου εκατό χρόνια στην περιοχή και αξίζει να τους επισκεφτείτε και σαν αξιοθέατο. Ο ελεύθερος χώρος είναι συνήθως μικρός, γεμίζει από την μυρωδιά του ψωμιού αλλά και τις καλημέρες των πελατών.

Το ψωμί είναι η βάση της ελληνικής διατροφής και έχει μπει τόσο βαθιά στην ελληνική κουλτούρα, που στην καθημερινή κουβέντα μας χρησιμοποιούμε φράσεις που δείχνουν την σχέση του λαού μας με αυτό το προϊόν.

“Είπε το ψωμί ψωμάκι”
“Βγάζει το ψωμί του”
“Ο λόγος σου με χόρτασε, και το ψωμί σου φα’ το”
“Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται”
“Της γειτόνισσας το ψωμί είναι γλυκό”

και άλλες πολλές.

Βέβαια η τεχνολογία έχει προχωρήσει και στην παρασκευή του άρτου. Μπορούμε πλέον να βρίσκουμε πολλά διαφορετικά αρτοσκευάσματα, τυποποιημένης παραγωγής μεγάλων βιομηχανιών σε σούπερ μάρκετ. Η μυρωδιά όμως του φρεσκοψημένου ψωμιού που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο είναι αναντικατάστατη. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την προσωπική φροντίδα του φούρναρη,αυτή την ενέργεια που δίνει ο κάθε ένας στον άρτο του, έτσι ώστε να έχουμε στο τραπέζι μας ένα ξεχωριστό χειροποίητο ψωμί, από τον “τάδε” φούρνο, κι όχι άλλο ένα ανώνυμο βιομηχανικό προϊόν.

Share

Aenaon Studio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *