Η λίμνη των κύκνων… στη Βόρεια Εύβοια

Λιβάρι ή Διβάρι;

Ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο για όσους επισκέπτονται τη Β.Εύβοια είναι τα Λιβάρια στα Κανατάδικα. Η λέξη λιβάρι προέρχεται από το Διβάρι ή Βιβάρι (μεσαιωνική ελλ. διβάριον). Διβάρι είναι η κοινή ονομασία του ιχθυοτροφείου.

Το Μικρό και το Μεγάλο Λιβάρι στην Βόρεια Εύβοια (Κανατάδια Ιστιαίας)

Το Μικρό και το Μεγάλο Λιβάρι είναι δύο παράκτιες λιμνοθάλασσες, με στόμια επικοινωνίας του υδάτινου όγκου τους με τη θάλασσα, έτσι λοιπόν η αλατότητα του νερού καθορίζεται από αυτή την σχέση και την είσοδο του θαλασσινού νερού στις λίμνες. Το Μεγάλο Λιβάρι έχει έκταση 1500 στρέμματα τα 500 από αυτά καλύπτονται από νερό βάθους 0,5 έως 1,2 μ. Το μικρό λιβάρι έχει έκταση 360 στρέμματα με δύο υδάτινες επιφάνειες περίπου 150 στρεμμάτων.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 20 διαφορετικοί οικότοποι. Επίσης καταγράφηκαν 168 είδη πουλιών ,εκ των οποίων άλλα μόνιμα και άλλα επισκέπτονται την περιοχή σαν μεταναστευτικά.Μερικά είδη διαχειμάζουν,αναπαράγονται και άλλα απλά ξεκουράζονται .Στην περιοχή έχουν καταγραφεί επίσης 21 είδη θηλαστικών. Τα πιο σπάνια από αυτά είναι η βίδρα (lutra lutra) η μικρονερομιγαλή και η μεσογειακή φώκια.

Τα λιβάρια της Βόρειας Εύβοιας ως τόπος αναπαραγωγής και ξεκούρασης για τα αποδημητικά πουλιά

Λόγω της θέσης τους τα δύο Λιβάρια παρουσιάζουν μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν τρείς μεταναστευτικοί οδοί πουλιών.Τα Λιβάρια στα Κανατάδικα βρίσκονται στον μεσαίο αεροδιάδρομο που περνά από το κεντρικό Αιγαίο τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου και καταλήγουν από την ανατολική ηπειρωτική ακτή στο κέντρο της Μακεδονίας .Σ’ αυτόν το διάδρομο απουσιάζουν τα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα. Για το λόγο αυτό η παρουσία ακόμα και μικρών υγροτόπων παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταναστευτική διαδικασία,και γι αυτό τα λιβάρια και οι κοντινοί υγρότοποι λειτουργούν σαν τόπος διαχείμασης αναπαραγωγής και ξεκούρασης για δεκάδες είδη πουλιών.

Μεγαλό Λιβάρι - Κανατάδικα - Ιστιαία Βόρεια Εύβοιας

Εμείς που παρακολουθούμε την καθημερινή προσέλευση και ζωή των πουλιών χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε να επιλέγουν την περιοχή μας για αναπαραγωγή, όπως έγινε και με την οικογένεια των κύκνων.

Δείτε το Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι στο χάρτη:

https://goo.gl/maps/d89LK2AUgJu

https://goo.gl/maps/1P4y6CmqHe62

Share

Aenaon Studio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *