Τα φαναράκια της Ανάστασης – Έθιμο στην Βόρεια Εύβοια

Τα φαναράκια της Ανάστασης – Έθιμο στην Βόρεια Εύβοια

“Τα έθιμα μέσα από τη γόνιμη αξιοποίησή τους και μέσα από την εξέλιξή τους που σέβεται τα δομικά τους στοιχεία, βοηθούν στην πολιτισμική ανάπτυξη…” και αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα του AGIOS CULTURE CLUB, ξεκινώντας δειλά δειλά το 2012 την ιδέα.

Τα αυτοσχέδια,λοιπόν, αερόστατα του παρελθόντος παντρεύτηκαν με τα καινούργια φαναράκια και απογείωσαν το μικρό χωριό, Άγιος Αιδηψού εντός και εκτός συνόρων.

Έτσι στο χωριό Άγιος Αιδηψού, κάθε Κυριακή του Πάσχα γίνεται αναβίωση σε ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά. Οι μεγαλύτεροι του χωριού θυμούνται ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο,που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας,παρέες με ενήλικες και παιδιά κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα. Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της μεγάλο αερόστατο .Στην απελευθέρωση των αερόστατων γινόταν ένα είδος διαγωνισμού για το ποιο θα πάει πιο ψηλά και πιο μακρυά. Συνήθως πάνω στα αερόστατα είχαν διακριτικά του χωριού .Ένα τέτοιο μεγάλο αερόστατο έφτασε κάποτε στο Γαρδίκι αφού πέρασε τον Ευβοϊκό κόλπο. Οι κάτοικοι του εκεί χωριού ενημέρωσαν τους Αγιώτες ότι το αερόστατο τους έφτασε στο Γαρδίκι αφού διάβασαν την επιγραφή Άγιος.

A Unique Easter Spectacle: Hot Air Balloons

Each hot air balloon holds a wish, this is how they celebrate Easter Day in the village of Agios in Northern Euboea, #Greece. Watch the video and learn more about this awesome custom here: http://greece.greekreporter.com/2016/05/01/easter-with-hot-air-balloons-a-unique-greek-spectacle/

Δημοσιεύτηκε από Greek Reporter στις Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

 

Στις μέρες μας τη μεγάλη εβδομάδα ξεκινά η προετοιμασία με την κατασκευή των μεγάλων φαναριών-αερόστατων, η οποία γίνεται με απλά υλικά χαρτί,κόλλα, σύρμα(δείτε το βίντεο).

Στην κατασκευή παίρνουν μέρος όλες οι ηλικίες, με τον τρόπο αυτό το έθιμο συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Τα τελευταία χρόνια τα αερόστατα-φανάρια που κατασκευάζονται αλλά και παρά πολλά φαναράκια αφήνονται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον Άγιο και είναι ένα μοναδικό θέαμα για αυτούς που παίρνουν μέρος καθώς ο ουρανός γεμίζει από τα ….δικά μας αστέρια.

Γιατί όταν μπορείς και ονειρεύεσαι “…με τον καιρό να ‘ναι κόντρα έχει τιμή σαν πετάς…” και εμείς πετάμε ψηλά μαζί με χιλιάδες ευχές…

Share

Aenaon Studio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *